DISTRIBUIȚI

Pamflet de Dumbravă Monamour

Iarna, o iarnă destul de caldă spre norocul locuitorilor din ținut, a trecut mai mult neobservată prin cătunul de sud. Dacă era una grea, ar fi ieșit la liman doar cu voia lui Dumnezeu. Cârmuitorii nu știu să facă față iernilor geroase și zăpezilor. Primăvara își face loc în sfârșit printre ramuri, unele deja înflorite, altele uscate și mai leneșe la prins floarea, se mai împotmolește în câte un episod tomnatic mlăștinos dupăBoi Baut plânsul cerului, sătul și el de orgoliile roșii, de mândria socialismului în competiția multilateral-dezvoltată.
Margine de câmp, cu pârloage prin capăt de drumuri, cât un bou care mai scapă la adăpat de biciul stăpânului, pajiștea de lângă casa vătafului de cătun începând să se zguduie ca în orice început de primăvară de călcatul greu al vacilor ciobanului amator.
Departe, în fund, acolo unde bezmeticul vânt fâțâie tulburător de nervos petice negre de nori, unde se sprijină bolta cerească, se iveşte o mișcare lentă de lume. Nerăbdători oameni, întrebându-se unii pe alţii una alta, dar fără să știe mare lucru, vorbind una alta dar fără să înțeleagă mare lucru, totul contribuind la mișcarea de du-te-vino a spațiilor de locuit.
Ploaia se mai oprește pentru a face loc muncitorilor de plantat flori. Mai vine câte-o rafală de vânt cu același avânt și hohot ce vuiește asurzitor pe la urechi, parcă bătându-și joc de slăbiciunile omenești.
Clipele când natura se potolește, nemaisocotind poftele lumești, sunt și cele când muncitorii prim-secretarului de partid ies la plantat flori. Vătaful, tovarășul gospodin, se bucură cu fiecare aer cald ce se anunță, că va începe productivitatea. Este edificator pentru această mică așezare să plantezi flori, și nu orice flori ci mai ales panseluțe. De aceea prim-secretarul a primit porecla binemeritată de Panseluță. Panselute GramadaDupă dragostea pentru trandafiri, Prim’ Secretarul Panseluță și-a găsit pasiunea. Interesat mult de locul unde acesta sparge pietre cu pumnul și se joacă cu slăbiciunile vânduților sau ale plebei neștiutoare, nu scăpa din vedere recolta de panseluțe. Ar vrea pe undeva să sădească și trandafiri, dar îi e teamă de spini. Mai bine să-i vadă în poza lui. Așa că prima grijă cum….. Continuare pe : OltenitaINFO.RO

 

Sursa : OltenitaINFO.RO

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

NICIUN COMENTARIU