Un deputat a citit raportul secret al STS: Polițistul nu a știut să folosească aplicația 112

Home National Actualitate Un deputat a citit raportul secret al STS: Polițistul nu a știut să folosească aplicația 112
Un deputat a citit raportul secret al STS: Polițistul nu a știut să folosească aplicația 112 un deputat a citit raportul secret al sts: polițistul nu a știut să folosească aplicația 112 Un deputat a citit raportul secret al STS: Polițistul nu a știut să folosească aplicația 112 62064737

Conducerea STS a prezentat, luni, în timpul audierilor din cadrul Comisiei de Apărare din Camera Deputaților informații importante despre modul în care autoritățile au acționat pentru salvarea Alexandrei, după apelurile disperate la 112.

Astfel, prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan, le-a prezentat membrilor acestei comisii un raport cu conținut clasificat, în care se află toate detaliile legate de apelurile efectuate de Alexandra în ziua fatidică, joi, 25 iulie.

Sorin Bălan a declarat că Serviciul nu a furnizat cele trei adrese greşite către Poliţie, pentru că, în cazul apelurilor iniţiate de pe un telefon mobil, informaţia este grafică.

Bălan a precizat că Poliţia a deschis aplicaţia de localizare a apelului Alexandrei la mai bine de o oră după ce fata a sunat la 112.

„Accesarea informaţiilor de localizare a fost disponibilă în sistem de la primul apel – 11:05 – iar deschiderea aplicaţiei de localizare pentru prima dată la operatorul de la Poliţie s-a realizat la 12:08. Au fost solicitări ale operatorului de la Poliţie de a asigura sprijin privind utilizarea aplicaţiei de vizualizare a proiecţiei informaţiilor, ceea ce s-a şi realizat, (…) ultimul (sprijin – n.r.) fiind la 12.32″, a afirmat Bălan, la Comisia pentru apărare.

El a precizat că STS nu a furnizat adrese poştale.

“Noi nu furnizăm adrese poştale pentru agenţiile specializate de intervenţie decât în situaţiile în care apelul la 112 este realizat de pe un telefon fix. Noi nu am furnizat cele trei adrese. Nici nu putem. Vreau să vă informez că informaţia de localizare preluată de la operatorii de telefonie mobilă este afişată într-un format grafic atât la operatorul STS, cât şi la toate celelalte agenţii, inclusiv la Poliţie”, a precizat Sorin Bălan.

Potrivit acestuia, operatoarele STS, în urma solicitărilor Poliţiei, au iniţiat nouă apeluri pe telefonul victimei pentru a putea afla informaţii de localizare mai clare. “Din păcate, telefonul era închis”, a adăugat prim-adjunctul STS.

În document se arată faptul că informațiile de localizare ale apelantului la 112 sunt trimise poliției din momentul în care operatorul STS predă convorbirea.

”Informațiile de localizare sunt trimise odată cu recepționarea apelului vocal agenției de intervenție, în speță poliției, din momentul din care operatorul STS predă convorbirea, predă cazul operatorului” – a spus generalul Bălan.

La întrebarea unui deputat dacă toate autoritățile competente au acces la informațiile respective de localizare, adjunctul șef de la STS a răspuns afirmativ.

Categoric. Există, practic, în aplicația 112, există un buton pe care trebuie să-l apeși și se deschide localizarea.” – a mai spus Bălan.

În replică, deputatul Răzvan Prișcă, după ce a studiat raportul,  a concluzionat faptul că, de fapt, un polițist nu a știut să folosească informațiile de localizare din aplicația 112.

Deputat Răzvan Prișcă”Doar o observație, ca să fie mai clar, pentru că m-am uitat și eu pe planșa aceea (raportul STS, n. red.). Deci, practic, poliția poate să obțină aceste informații la fel ca și operatorul de 112. În cazul acesta, polițistul din Caracal a așteptat o oră și 4 minute până să se gândească să deschidă aplicația de localizare. După ce a deschis-o prima oară în ziua respectivă și-a dat seama că habar n-are să lucreze cu ea, a sunat înapoi la 112, cei de la 112 au stat 10 minute pe telefon cu polițistul să-l învețe cum să se uite pe calculator. După ce a terminat convorbirea a sunat încă de 2 ori polițistul la 112 să întrebe cum se apasă pe buton. E drept, domnul general? Asta am înțeles din ce am văzut pe planșă.”

Cu toate acestea, prim-adjunctul STS, generalul de brigadă Sorin Bălan, a evitat să acuze, în mod direct, poliția de incompetență, spunând doar că nu dorește să facă aprecieri ”asupra angajaților altor instituții”.

Deputaţii din comisie au ascultat, cu uşile închise, înregistrările convorbirilor fetei la 112.

Stelian Ion (USR) a declarat ulterior că „este răvăşitor, pur şi simplu devastator” şi şi-a exprimat dezamăgirea.

„Este răvăşitor, este pur şi simplu devastator şi personal, dar cred că şi colegii mei, suntem foarte dezamăgiţi. Atâta vă pot spune. Cu siguranţă vor ieşi în cadrul anchetei la iveală nişte deficienţe pe chestiunile acestea”, le-a declarat Stelian Ion jurnaliştilor.

Reprezentanţii MAI nu au venit la audiere, invocând că trebuie să prezinte raportul mai întâi în CSAT, astfel că vor fi invitaţi din nou, marţi după-amiază.

Opt poliţişti – cinci ofiţeri şi trei agenţi – sunt cercetaţi pentru modul de intervenţie în perioada de la dispariţia fetei de 15 ani din judeţul Olt, până la prima percheziţie la domiciliul suspectului, care a avut loc vineri. ”În acelaşi timp, a fost informat Parchetul de pe lângă Judecătoria Caracal pentru a analiza şi dispune cu privire la situaţia de fapt reţinută în sarcina agentului din cadrul IPJ Olt care a preluat apelul de la 112″, arată MAI.

Leave a Reply

Your email address will not be published.